Snel reageren en beslissen is weer de norm in de woningmarkt

De concurrentie tussen huizenkopers is in het eerste kwartaal van dit jaar flink toegenomen, volgens de Funda Index. Steeds meer kopers merken dat ze moeten overbieden om een woning te bemachtigen. In deze drukke markt is het advies van een makelaar essentieel voor veel kopers.

De toename van overbiedingen is een direct gevolg van de stijgende concurrentie: makelaars kregen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 30% meer leads per woning. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de funda Index.

Veranderende verwachtingen van kopers

Huizenkopers merken deze verschuiving ook. Een half jaar geleden verwachtte 19% van de ondervraagden in het Funda onderzoek dat ze 5 tot 10% boven de vraagprijs moesten bieden. De nieuwste cijfers laten zien dat nu maar liefst 28% van de kopers deze verwachting heeft. Bovendien denkt 17% van de huizenzoekers dat ze 10-20% boven de vraagprijs moeten bieden, tegenover slechts 6% een half jaar geleden.

Regionale verschillen

Het percentage dat overboden wordt, verschilt sterk per regio, afhankelijk van de locatie, de staat en populariteit van het huis, en het energielabel. In Haarlem wordt er bij 49% van de verkopen overboden. Haarlem volgt hiermee de trend van Amsterdam.

De prijzen in de stad worden zo opgedreven dat kopers uitwijken naar randgemeenten, wat ook daar voor meer druk zorgt. Kopers zijn daarnaast ook eerder bereid meer te bieden door het toegenomen consumentenvertrouwen en de verwachting van toekomstige prijsstijgingen.

Het dalende aantal te koop staande woningen draagt bij aan de toegenomen doorloopsnelheid. Snel reageren en een beslissing nemen wordt daardoor weer de norm.

Behoefte aan advies over (over)bieden

Vooral starters hebben nu meer dan ooit behoefte aan duidelijkheid en advies. Zij vragen zich af hoeveel ze moeten overbieden en of het huis de prijs nog wel waard is. Daarnaast overwegen ze of ze zonder voorbehoud van bouwtechnische keuring moeten bieden om kansen te vergroten.

Het is dus van belang om als koper informatie in te winnen bij de makelaar om te kijken wat er speelt in de lokale huizenmarkt. Het is van belang om te weten hoeveel er gemiddeld wordt overboden en voor welk type huis dit geldt. Wij geven je graag tips hoe je je kans kunt vergroten op het aankopen van een woning en kunnen je ondersteunen in het aankoopproces.

Vorige
Vorige

Subsidie aanvragen voor verduurzaming woning als verhuurder/eigenaar

Volgende
Volgende

Plannen van het nieuwe kabinet voor de huizenmarkt