Doorvoeren van de jaarlijkse huurverhoging

Jaarlijks mag je als verhuurder een huurverhoging doorvoeren. Omdat wij hier regelmatig vragen over krijgen, leggen we in deze blog uit wat de regels zijn omtrent deze huurverhoging en hoe je de huurder hierover tijdig informeert.

Met welk percentage mag de huur worden verhoogd?

De huur mag één keer per jaar worden verhoogd. In onze huurovereenkomsten staat altijd een datum waarop dit is toegestaan, maar in het eerste jaar loopjaar van het huurcontract mag de huur ook verhoogd worden. Veel grote woningcorporaties voeren op 1 juli voor alle woningen een verhoging door. Je mag dit als verhuurder in principe ook aanhouden. Is de aanvang van de huurperiode voor 1 juli, dan mag je per 1 juli een huurverhoging doen. Daarna mag het pas weer na een heel kalenderjaar. De huurverhoging is gekoppeld aan de inflatie en wordt gemaximaliseerd door de overheid. Op dit moment mag de maximale huurverhoging 5,8% bedragen.

Regels omtrent het verhogen van de huur

Er zijn een aantal regels gebonden aan het verhogen van de huur. Ten eerste moet deze minstens 2 maanden voor de ingangsdatum worden gecommuniceerd aan de huurder. Dit doe je schriftelijk, een e-mail is hierbij voldoende. Daarnaast moet je vermelden met welk percentage de huur wordt verhoogd, wat het nieuwe huurbedrag zal zijn en de ingangsdatum van de nieuwe huur.

Vorige
Vorige

Het Woningwaardestelsel per 1 juli 2024 (wet betaalbare huur)

Volgende
Volgende

Wet betaalbare huur; belangrijke update!