Een geërfd huis verhuren? Zo doe je dat

Heb je onlangs een huis geërfd en overweeg je om het te verhuren? Dat is een geweldige manier om extra inkomen te genereren en tegelijkertijd de waarde van het pand te behouden. In dit artikel bespreken we alle aspecten van het verhuren van een geërfd huis, inclusief de juridische en belastingimplicaties, het klaarmaken van het huis voor verhuur en het vinden van de juiste huurders. Lees verder en ontdek hoe je dit proces succesvol kunt doorlopen.

De voordelen van het verhuren van een geërfd huis

Het verhuren van een geërfd huis biedt verschillende voordelen. Ten eerste kun je er extra inkomen mee genereren. Dit kan vooral gunstig zijn als je al een eigen woning hebt of als je het geërfde huis zelf niet wilt bewonen. Het verhuren van het huis kan een stabiele en langdurige bron van inkomsten worden.

Een ander voordeel is dat het verhuren van het geërfde huis kan bijdragen aan het behoud van de waarde ervan. Door het huis te verhuren, zorg je ervoor dat het bewoond blijft en potentiële waardevermindering wordt voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om het huis op de lange termijn te behouden en mogelijk op een later tijdstip te verkopen.

Een ander voordeel is dat het verhuren van een geërfd huis je de mogelijkheid biedt om een passief inkomen te genereren. Dit betekent dat je geld verdient zonder er actief voor te hoeven werken. Door het huis te verhuren, kun je maandelijks huurinkomsten ontvangen, terwijl je zelf geen extra tijd en moeite hoeft te investeren.

Bovendien kan het verhuren van een geërfd huis ook fiscale voordelen met zich meebrengen. In sommige gevallen kun je bepaalde kosten, zoals onderhoudskosten en belastingen, aftrekken van de huurinkomsten. Dit kan leiden tot een aanzienlijke belastingbesparing en een hoger netto-inkomen.

Tot slot kan het verhuren van een geërfd huis ook een vorm van sociale betrokkenheid zijn. Door het huis te verhuren, bied je mensen een mogelijkheid tot huisvesting. Dit kan vooral waardevol zijn in gebieden met een hoge vraag naar huurwoningen en een beperkt aanbod, zoals in de Randstad.

Juridische aspecten van het verhuren van een geërfd huis

Voordat je een geërfd huis gaat verhuren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de juridische aspecten. Eén van de eerste dingen die je moet begrijpen, is de huurwetgeving. Dit omvat zaken als huurbescherming, opzegtermijnen en de rechten en plichten van zowel huurder als verhuurder.

Een andere belangrijke stap is het opstellen van een huurovereenkomst. Dit document legt alle afspraken tussen jou en de huurder vast, inclusief de huurprijs, de duur van de huurovereenkomst en eventuele extra voorwaarden. Het is essentieel om een goed opgestelde huurovereenkomst te hebben om mogelijke geschillen in de toekomst te voorkomen.

Naast de huurwetgeving en het opstellen van een huurovereenkomst zijn er nog andere juridische aspecten waar je rekening mee moet houden bij het verhuren van een geërfd huis. Een belangrijk punt is bijvoorbeeld de verzekering. Het is verstandig om te controleren of de huidige verzekering dekking biedt voor verhuur. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een speciale verhuurverzekering af te sluiten.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je als verhuurder verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het geërfd huis. Dit betekent dat je eventuele reparaties en onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren. Het is verstandig om regelmatig het huis te inspecteren en eventuele problemen zo snel mogelijk aan te pakken.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, is de belasting. Als je een geërfd huis verhuurt, moet je mogelijk belasting betalen over de huurinkomsten. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een belastingadviseur om te zorgen dat je aan alle fiscale verplichtingen voldoet.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat het verhuren van een geërfd huis ook emotionele aspecten met zich mee kan brengen. Het kan moeilijk zijn om het huis van een overleden dierbare te verhuren, vooral als er veel herinneringen aan verbonden zijn. Het is belangrijk om hierover te praten met familieleden en eventueel professionele hulp in te schakelen om hiermee om te gaan.

Belastingimplicaties bij het verhuren van een geërfd huis

Het verhuren van een geërfd huis heeft ook belastingimplicaties waar je rekening mee moet houden. Allereerst is er de inkomstenbelasting die je moet betalen over de huurinkomsten. Het is belangrijk om te weten welke fiscale voordelen en aftrekposten beschikbaar zijn voor verhuurders, zodat je niet meer belasting betaalt dan nodig is.

Daarnaast is ook de erfbelasting een belangrijk aspect. Als je het geërfde huis verhuurt, kan dit van invloed zijn op de hoogte van de erfbelasting die je moet betalen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur om te begrijpen hoe het verhuren van het huis van invloed kan zijn op je belastingverplichtingen.

Naast de inkomstenbelasting en erfbelasting zijn er nog andere belastingen waarmee je rekening moet houden bij het verhuren van een geërfd huis. Zo kan de gemeente waarin het huis zich bevindt, een onroerendezaakbelasting (OZB) heffen. Deze belasting is gebaseerd op de waarde van het huis en kan variëren per gemeente.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de btw. Als je het geërfde huis verhuurt als bedrijfsmatige verhuurder, kan het zijn dat je btw moet afdragen over de huurinkomsten. Dit is afhankelijk van de specifieke situatie en het type verhuur dat je aanbiedt.

Verder is het goed om te weten dat je als verhuurder ook recht hebt op bepaalde aftrekposten. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten voor het onderhoud van het huis, zoals schilderwerk of reparaties, aftrekken van de belasting. Ook de kosten voor het beheer van het huis, zoals administratiekosten en makelaarskosten, kunnen in sommige gevallen worden afgetrokken.

Het huis klaarmaken voor verhuur

Voordat je het geërfde huis kunt verhuren, moet je ervoor zorgen dat het klaar is voor bewoning. Dit omvat onderhoud en reparaties. Loop door het huis en identificeer eventuele gebreken die gerepareerd moeten worden voordat je huurders ontvangt. Denk aan lekkende kranen, kapotte ramen of beschadigde vloeren.

Daarnaast is het belangrijk om het huis aantrekkelijk en functioneel in te richten voor potentiële huurders. Zorg voor een frisse verflaag, nette vloeren en zorg ervoor dat alle essentiële voorzieningen in goede staat verkeren. Een goed onderhouden en aantrekkelijk huis zal meer kans maken op het aantrekken van huurders.

Wanneer je het huis klaarmaakt voor verhuur, is het ook belangrijk om te denken aan de veiligheid van de huurders. Controleer of alle rookmelders en koolmonoxidemelders goed functioneren en vervang indien nodig de batterijen. Zorg ervoor dat alle elektrische bedrading en stopcontacten in goede staat zijn en laat ze controleren door een erkende elektricien. Daarnaast is het raadzaam om een brandblusser en een EHBO-kit in het huis te plaatsen, zodat huurders in geval van nood snel kunnen handelen.

Naast het zorgen voor de basisveiligheid, is het ook belangrijk om te zorgen voor de privacy van de huurders. Zorg ervoor dat alle ramen voorzien zijn van gordijnen of jaloezieën, zodat de huurders zich op hun gemak kunnen voelen in hun nieuwe huis. Daarnaast is het aan te raden om de tuin of het terras van het huis op te knappen, zodat huurders kunnen genieten van een buitenruimte om te ontspannen en te socialiseren.

Om het huis aantrekkelijker te maken voor potentiële huurders, kun je overwegen om enkele extra voorzieningen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine en droger, een vaatwasser of een airconditioningssysteem. Deze extra's kunnen huurders overtuigen om voor jouw huis te kiezen in plaats van een ander.

Als het huis klaar is voor verhuur, is het tijd om potentiële huurders aan te trekken. Koops Makelaardij Haarlem kan je hierbij helpen. Wij zorgen dat jouw woning te zien zal zijn op alle bekende en grote platformen. Wij screenen huurders en zorgen ervoor dat de best mogelijke match gevonden zal worden.

Het vinden van de juiste huurders

Een van de belangrijkste aspecten bij het verhuren van een geërfd huis is het vinden van de juiste huurders. Het is essentieel om potentiële huurders te screenen om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar zijn en in staat zijn om de huur op tijd te betalen. Je kunt dit doen door referenties te controleren, achtergrondcontroles uit te voeren en eventueel een huurdersverklaring te vragen. Wanneer je ervoor kiest om ons in te schakelen om het gehele proces uit handen te nemen, zullen wij alle bovenstaande taken uitvoeren. Ook zorgen wij bij een geschikte match voor een huurovereenkomst, een check in waarbij een uitgebreid rapport wordt opgesteld van de staat van de woning en checken we de huurders ook weer uit wanneer zij de huur opzeggen.

Al met al kan het verhuren van een geërfd huis een lucratieve en waardevolle investering zijn. Door de juiste stappen te volgen en op de hoogte te zijn van de juridische en belastingaspecten, kun je dit proces succesvol doorlopen. Vergeet niet om het huis goed voor te bereiden voor verhuur en zorg ervoor dat je een verhuurmakelaar inschakelt die kan helpen met alle zaken die erbij het verhuren van een woning komen kijken. Plan een vrijblijvende afspraak in met een van onze makelaars, die je alles kunnen vertellen over hoe wij jou van dienst kunnen zijn.

Vorige
Vorige

Wat is een geliberaliseerde huurprijs?

Volgende
Volgende

De voor- en nadelen van je woning verhuren aan expats