Hoe staat de huurmarkt ervoor in Q1 van 2024?
Hoe staat de huurmarkt ervoor in het eerste kwartaal van 2024? Veel vrije sector woningen worden verkocht, het huuraanbod krimpt en de huurprijs per vierkante meter stijgt. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste resultaten van de Pararius huurmonitor en welke inzichten dit geeft in hoe het huuraanbod in de vrije sector er op dit moment voor staat.
Cijfers Pararius huurmonitor
Woningplatform Pararius deelt elk kwartaal een data-analyse over het aanbod en de huurprijzen in de vrije sector. Zij delen onder andere cijfers over het aantal vrije sector woningen, welke er in een bepaalde periode vrij kwamen en welke woningen daadwerkelijk ook weer in de verhuur zijn gekomen of zijn verschoven naar de koopmarkt. De gedeelde cijfers hebben enkel betrekking op vrije sector huurwoningen.
Krimpend aanbod huurwoningen; hogere huurprijzen
In Q1 van 2024 zijn er vergeleken met Q1 in 2023 27,9 procent minder woningen aangeboden en zelfs 38% minder ten opzichte van Q1 in 2022. Een van de redenen van het krimpende aanbod is de verkoopgolf die eind vorig jaar is ingezet. Veel particuliere beleggers kiezen ervoor om de woningen die vrijkomen te verkopen in plaats van deze te verhuren, mede door de veranderde belastingregels en de plannen van minister de Jonge. Resultaat; minder huurwoningen op de toch al schaarse markt, met als consequentie steeds hogere huurprijzen. In Q1 van 2024 is de gemiddelde prijs per vierkante meter van een huurwoning namelijk gestegen naar € 18,30, vergeleken met € 16,85 in Q1 2023. In Haarlem zijn de huurprijzen zelfs gemiddeld met 9,6% gestegen.
Verschuiving naar de koopmarkt
Sinds Q4 2022 verschuiven er al woningen van de huurmarkt naar de verkoop. In Q1 2024 is 7% van de woningen op de koopmarkt afkomstig uit huuraanbod. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van bijvoorbeeld Q1 2022, toen was minder dan 4% van de woningen op de koopmarkt afkomstig uit huuraanbod. Er komen dus meer woningen op de koopmarkt, maar dit beperkt wel de keuzemogelijkheden voor mensen die buiten deze markt vallen. Daarnaast is de koopmarkt ook acht keer groter dan de huurmarkt, en is het effect op de afname van huurwoningen groter dan die van de toename van koopwoningen. En ondanks dat de overheid wilt ingrijpen op de huurprijzen, zien we die op dit moment, dankzij het krimpende aanbod, alleen maar stijgen.
Conclusies
De maatregelen van de overheid hebben effect op het aantal woningen in de huurmarkt. Het aantal huurwoningen dat verschuift naar de verkoopmarkt was nog nooit zo groot en uit eerdere berichten blijkt dat de bouw van nieuwbouw woningen sterk achterblijft. Huurwoningen in de vrije sector worden steeds schaarser en dus stijgt de prijs. Afhankelijk van de beslissingen die de Tweede Kamer zullen nemen over de Wet betaalbare huur zal het aanbod nog verder dalen of in het beste scenario redelijk gelijk blijven.