Welke woningen vallen nog in de vrije sector?

Als verhuurder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de criteria die bepalen of een woning in de vrije sector valt. Met de introductie van het nieuwe Woningwaarderingsstelsel (WWS) zijn deze criteria nog crucialer geworden. In dit artikel leggen we uit welke woningen over het algemeen in de vrije sector vallen en hoe u als verhuurder kunt inschatten of een woning de benodigde 187 punten haalt.

Het Woningwaarderingsstelsel (WWS) in een notendop

Het WWS, ook wel het puntensysteem genoemd, bepaalt of een huurwoning in de sociale, midden of vrije sector valt. Woningen die minimaal 187 punten behalen, vallen in de vrije sector en hebben dus geen maximale huurprijs. Woningen die minder dan 187 punten scoren, vallen onder de gereguleerde midden of sociale huursector, waarbij er een maximale prijs hoort bij het aantal punten dat de woning krijgt. 

 Het puntensysteem beoordeelt woningen op basis van verschillende criteria, waaronder:

- Woonoppervlakte

- Energielabel

- Buitenruimte (oppervlakte) 

- Bouwjaar van de woning

- Luxe en uitrustig van de badkamer en keuken 

 Criteria voor woningen in de vrije sector

 Om in de vrije sector te vallen, moet een woning over het algemeen voldoen aan bepaalde kenmerken die bijdragen aan een hogere puntenscore:

1. Woonoppervlakte van ongeveer 70m² of meer

   De grootte van de woning speelt een belangrijke rol in de puntentelling. Woningen van circa 70m² of groter hebben een betere kans om de 187 punten te halen. Kleinere woningen moeten op andere punten compenseren om aan de benodigde score te komen. Wanneer je een woning hebt van 70m2 krijg je om en nabij 70 punten. Hoe kleiner je woning, hoe meer je moet scoren op andere punten om op 187 punten of meer te komen.

2. Energielabel C of B (of beter)

   Het energielabel van een woning kan een groot verschil maken in de puntenscore. Een woning met energielabel C of B krijgt significant meer punten dan een woning met een lager label. Een goede isolatie en energiezuinige voorzieningen zijn dus essentieel om in de vrije sector te vallen. Twijfel je of het energielabel beter kan? Dan raden wij aan om een professional langs te laten komen die het huidige label opneemt en kijkt waar het verbeterd kan worden. Soms kan het net het verschil tussen vrije sector en middenhuur zijn wanneer het label van een C naar een B gaat, of van een B naar een A. 

 3. Buitenruimte zoals een balkon, tuin of dakterras

Een woning met een buitenruimte zoals een balkon, tuin of dakterras ontvangt extra punten. Dit kan net het verschil maken voor woningen die op het randje van de vrije sector zitten.

4. Luxe uitrusting van de keuken en badkamer

Ingebouwde ledverlichting in de keuken, een inbouwoven, vaatwasser en inductieplaat. Een aanrecht van meer dan 2 meter. Badkamer met bad, inloopdouche en dubbele wastafel. Het zijn allemaal uitrustingen die de woning meer punten kunnen opleveren. Valt uw woning nu niet in de vrije sector, maar zijn de badkamer en keuken verouderd? Dan is het de moeite waard om uit te rekenen of het de moeite waard is deze te vervangen voor een luxe uitvoering. Dit kan het verschil maken in het aantal punten. We raden aan om ook hiervoor een professionele partij in te schakelen die met u mee kan kijken welke verbeteringen aan de keuken en badkamer het verschil gaan maken. 

 Conclusie

 Als verhuurder is het van groot belang om te begrijpen welke factoren bijdragen aan het behalen van de 187 punten die nodig zijn om een woning in de vrije sector te plaatsen. Woningen met een oppervlakte van ongeveer 70m², een energielabel van minstens C of B, en een buitenruimte hebben een goede kans om in de vrije sector te vallen. Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u beter inschatten welke huurprijs u kunt hanteren en welke doelgroep uw woning zal aanspreken. 

 

Met het juiste inzicht in het WWS en de kenmerken van de woning, kunt u uw woning aanhouden voor de verhuur of juist investeren in een nieuwe woning die op de lange termijn nog steeds een goed rendement kan opleveren. Het is van belang om naar de juiste woningen te kijken en de kansen te zien die er juist nu liggen voor het verhuren in de vrije sector.  

 

In dit artikel hebben wij het over professionals die u kunnen helpen bij het opstellen van het label, tips kunnen geven over het verbeteren van het label en partijen die kunnen helpen bij de puntentelling. Indien u graag gebruik wilt maken van een van deze partijen horen wij het graag. Wij kunnen u snel in contact brengen en eventueel de opdracht uitzetten. 

Vorige
Vorige

De huizenmarkt in IJmuiden: een overzicht van woningen, prijzen, voorzieningen en populatie

Volgende
Volgende

Vijf redenen waarom je in Heemstede wilt wonen: de charme van huren in een rustige omgeving