Woning verhuren met diplomatenclause voor de verhuurder
Het verhuren van een woning kan een lucratieve onderneming zijn, maar het brengt ook risico's met zich mee, vooral als het gaat om langdurige huurovereenkomsten. Om deze risico's te beperken, kiezen steeds meer verhuurders ervoor om een diplomatenclausule op te nemen in hun huurcontracten. Maar wat is een diplomatenclausule nou eigenlijk en welke voordelen biedt het precies?
Wat is een diplomatenclausule?
Een diplomatenclausule is een contractuele bepaling die de verhuurder van een woning beschermt wanneer hij of zij wilt terugkeren in de eigen woning. Het heeft niets te maken met het zijn van een diplomaat, je kunt deze clausule ook gebruiken wanneer je bijvoorbeeld gaat reizen. Wel zijn er andere eisen aan deze contractvorm verbonden, waar ze dieper op in zullen gaan.
Definitie en betekenis van de diplomatenclausule of tussenhuur
Een diplomatenclausule is een juridische bepaling in een huurcontract die beide partijen de mogelijkheid biedt om de tijdelijke overeenkomst met een nader overeen te komen termijn te verlengen. Dit type contract wordt ook wel een tussenhuurovereenkomst genoemd. In tegenstelling tot het tijdelijke contract, kan deze overeenkomst wel worden verlengd zonder dat de huurder huurbescherming opbouwt.
Juridische aspecten van de diplomatenclausule
De juridische aspecten van de diplomatenclausule kunnen variëren afhankelijk van de geldende wetgeving en de specifieke clausule die in het huurcontract is opgenomen. Het is belangrijk dat verhuurders en huurders begrijpen wat de juridische implicaties zijn voordat ze zich aan een diplomatenclausule binden.
Wanneer je een tussenhuurovereenkomst aangaat, betekent dit dat er in eerste instantie een tijdelijk contract wordt ondertekend, die beide partijen tussentijds niet kunnen opzeggen. Is deze termijn verstreken en keert de verhuurder nog niet terug naar zijn of haar woning, dan kan er een nieuwe termijn worden afgesproken met de huurder.
Het is hierbij wel vereist dat er aan een van de onderstaande voorwaarden wordt voldaan:
- De verhuurder is eigenaar van de te verhuren woning
- De verhuurder heeft altijd het voornemen na de huurperiode terug te keren in de te verhuren woning
Je hoeft dus als eigenaar niet in het buitenland te wonen of werken om deze tussenhuurovereenkomst te gebruiken.
Voordelen van het verhuren met een diplomatenclausule
Verhuren met een diplomatenclausule biedt verschillende voordelen, zowel voor de verhuurder als voor de huurder. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen voor de verhuurder:
Bescherming voor de verhuurder
Een diplomatenclausule biedt de verhuurder bescherming wanneer hij of zij wilt terugkeren in de woning. Je spreekt immers een periode af met de huurder. Na deze periode kan de verhuurder terugkeren in de woning of ervoor kiezen om de huurovereenkomst nogmaals met een bepaalde periode te verlengen. Je kunt als verhuurder na deze periode dus altijd terugkeren in jouw woning.
Het is echter niet mogelijk om tussentijds op te zeggen bij de huurder. Als verhuurder kan je niet zomaar terugkeren in de woning in de periode die je hebt afgesproken en vastgelegd met de huurder.
Ook dien je als verhuurder altijd op te zeggen, ook al staat er een einddatum in het contract vermeld. De overeenkomst dient altijd 3 tot 1 maand voor einddatum opgezegd te worden bij de huurder.
Flexibiliteit in huurperiodes
Met een diplomatenclausule hebben verhuurders de mogelijkheid om flexibeler te zijn in de duur van de huurperiodes. Je kunt deze vorm namelijk blijven verlengen, in samenspraak met de huurder, in tegenstelling tot een type B contract die je na de afgesproken tijd niet meer kunt verlengen zonder dat de huurder huurbescherming opbouwt.
Hoe een diplomatenclausule in het huurcontract op te nemen
Het opnemen van een diplomatenclausule in het huurcontract vereist enige juridische kennis en zorgvuldige aandacht voor detail. Hier zijn enkele juridische overwegingen bij het opstellen van het contract:
Juridische overwegingen bij het opstellen van een contract
Bij het opstellen van het huurcontract is het belangrijk om rekening te houden met de geldende wetgeving met betrekking tot huurovereenkomsten en diplomatenclausules. Het raadplegen van een jurist kan hierbij verstandig zijn.
Belangrijke punten om op te nemen in de clausule
Naast juridische overwegingen, moeten er ook belangrijke punten worden opgenomen in de diplomatenclausule, zoals de verkorte opzegtermijn en de vereisten waaraan moet worden voldaan om de clausule te activeren.
Omdat dit type contract kennis van de wetgeving vereist, raden wij aan om deze altijd te laten opstellen door een erkende verhuurmakelaar. Indien je nog een hypotheek op je woning hebt is het ook vereist om het verhuren van de woning en het type contract te bespreken met de hypotheekverstrekker. Zij moeten de huurovereenkomst accorderen voordat je overgaat op het verhuren.
Veelgestelde vragen over de diplomatenclausule
Er zijn enkele veelgestelde vragen met betrekking tot de diplomatenclausule die in dit artikel worden beantwoord:
Kan ik een diplomatenclausule gebruiken voor een kortetermijnverhuur?
Ja, een diplomatenclausule kan ook nuttig zijn bij kortetermijnverhuur. Het stelt de verhuurder in staat om de woning tijdelijk te verhuren, met eventuele verlening.
Kan ik als verhuurder terugkeren in de woning tijdens de afgesproken huurperiode?
Nee dit is niet mogelijk. Wanneer je een termijn vastlegt in de huurovereenkomst kun je als verhuurder in deze periode niet terugkeren naar de woning. Bij de eerste overeenkomst spreek je naast een maximale termijn, ook vaak een minimale termijn af die de huurder dient te blijven. Huurder en verhuurder kunnen in de eerste overeenkomst die gesloten wordt dus allebei niet opzeggen. Wordt de huurovereenkomst na deze eerste periode verlengd met een bepaalde termijn, dan geldt er geen minimale periode meer voor de huurder. Een huurder kan dan dus altijd opzeggen. Een verhuurder kan dit nooit. Je kunt als verhuurder pas weer terugkeren als de huurperiode is afgelopen.
Moet de verhuurder de huurovereenkomst opzeggen?
Ja dit moet altijd. Net als bij een tijdelijk contract, dient de verhuurder in ieder geval een maand voor het einde van de huurovereenkomst op te zeggen bij de huurder. Doe je dit niet, dan wordt de huurovereenkomst automatisch omgezet in een onbepaalde tijd contract. Zeg dus altijd op tijd op. Dit kan al drie maanden voor einddatum.
Risico's en nadelen van de diplomatenclausule
Hoewel een diplomatenclausule voor verhuurders veel voordelen kan bieden, zijn er ook enkele risico's en nadelen om rekening mee te houden:
Mogelijke conflicten en geschillen
Een diplomatenclausule kan leiden tot geschillen tussen de verhuurder en huurder, vooral als de voorwaarden niet duidelijk zijn gedefinieerd in het huurcontract. Dit kan leiden tot juridische kosten en tijdsverlies voor beide partijen.
Het is daarom van essentieel belang om de juridische aspecten te begrijpen en de clausule zorgvuldig op te stellen om eventuele toekomstige geschillen te voorkomen. Door de voordelen en nadelen af te wegen en een goed geïnformeerde beslissing te nemen, kunnen verhuurders profiteren van een diplomatenclausule terwijl ze zich tegelijkertijd beschermen tegen mogelijke risico's.