Het belang van een goed energielabel bij het verhuren of verkopen van jouw woning

Energie labels worden steeds belangrijker. Bij de koop, verkoop of verhuur van huizen groeit de aandacht voor de energiezuinigheid van een woning. Duurzaamheid krijgt een toenemende rol in beslissingen over huizen, en het energielabel fungeert als een cruciale indicator voor kopers, huurders, verkopers en verhuurders. Daarom is erg belangrijk een kloppend energielabel op te laten stellen, door een ervaren energielabel adviseur.

Mark, van Marks Label, is zo’n adviseur en vertelt ons de ins en outs van de energie labels. Door de groeiende trend van duurzaamheid, zien we diverse ontwikkelingen. Mark licht ze hieronder voor ons uit.

Fiananciering en energielabels

Diverse hypotheekverstrekkers integreren het energielabel in financieringsvoorwaarden, waar gunstige labels leiden tot een lagere rente. Vanaf 2024 beïnvloedt het energielabel de maximaal toegestane hypotheek, waardoor kopers meer kunnen lenen.

Funda en energielabels

Huizenzoekers filteren steeds vaker op energielabels, met een voorkeur voor labels A, B en C. Het Funda-onderzoek toont aan dat 61% van de gebruikers bereid is hun toekomstige huis te verduurzamen.

Huurpuntentelling in 2024

Een goed energielabel is cruciaal voor de huurpuntentelling en heeft aanzienlijke invloed op de maximale kale huurprijs volgens het Woningwaarderingsstelsel.

Belang van een ervaren energielabeladviseur

Bij het kiezen van een energielabel adviseur is het wellicht verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, vooral online. Echter, in dit geval kan goedkoop duurkoop zijn. Er bestaat namelijk aanzienlijk verschil tussen adviseurs; een ervaren adviseur weet het maximale uit je label te halen. Want wanneer een woning verduurzaamd is, ontbreekt het vaak aan bewijs, met name als het gaat om de toegepaste isolatie; deze is vaak niet zichtbaar omdat het mooi is weggewerkt, en ook de facturen zijn niet altijd voorhanden. In zo'n geval kan een adviseur ervoor kiezen 'onbekend' aan te geven. Dit mag en wordt vaak gedaan. Maar is slecht voor de score van het label. Een ervaren adviseur heeft de juiste kennis om wel achter het bewijs te komen.

Ook een veelvoorkomend scenario is dat mensen eerst aanzienlijke verduurzamingen doorvoeren en dan pas een adviseur inschakelen. Het is echter vaak verstandiger om vooraf een nulmeting te laten uitvoeren, zodat vanuit dat vertrekpunt de juiste verduurzaamde maatregelen kunnen worden genomen. Dit kan uiteindelijk niet alleen kosten effectiever zijn, maar ook leiden tot betere beslissingen.

Vorige
Vorige

Nieuwe weten en regels voor de verhuurmarkt uitgelegd

Volgende
Volgende

De wet vaste huurcontracten: tijdelijke huurovereenkomsten straks beperkt mogelijk