De wet vaste huurcontracten: tijdelijke huurovereenkomsten straks beperkt mogelijk

Ben jij een huurder of verhuurder en ben je op de hoogte van de recente ontwikkelingen op het gebied van huurrecht? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van de wet vaste huurcontracten. Deze nieuwe wet heeft als doel om contracten met directe huurbescherming de norm te maken en tijdelijke verhuur te beperken. In dit artikel bespreken we wat de nieuwe wet vaste huurcontracten inhoudt en welke gevolgen dit heeft voor de verhuurmarkt.

Wat is de wet vaste huurcontracten?

Op dit moment is het mogelijk om een woning te verhuren met een tijdelijk huurcontract zonder huurbescherming, met een maximale termijn van 24 maanden. Na twee jaar, na de aanzegging van de verhuurder, moet de huurder de woning verlaten en kan er geen aanspraak worden gemaakt op huurbescherming.

Er is geen speciale doelgroep verbonden aan deze vorm van de huurovereenkomst. De verhuurder mag aan iedereen een tijdelijk contract aanbieden. Daar gaat verandering inkomen, naar alle waarschijnlijkheid per 1 juli 2024. 

Huurbescherming wordt de norm

Met het aangenomen initiatiefwetsvoorstel Wet vaste huurcontracten wordt huurbescherming weer de norm. Er kan enkel nog een tijdelijke huurovereenkomst worden aangeboden aan speciale doelgroepen. Dit zijn onder andere:

-       Studenten

-       Huurders die tijdelijk elders moeten wonen wegens dringende werkzaamheden of renoveren van hun woning

-       Huurders die een urgente huisvestingsbehoefte hebben, als bedoeld in artikel 12 lid 3 van de Huisvestingswet 2014

Valt de huurder niet binnen deze doelgroep? Dan mag er geen tijdelijk contract worden aangeboden.

Kan ik wel nog tijdelijk verhuren als ik zelf naar het buitenland vertrek?

Heb je een tweede woning die je verhuurt, dan is het dus niet meer mogelijk om de woning tijdelijk te verhuren. Maar wil je je eigen woning verhuren omdat je tijdelijk naar het buitenland gaat? Dan is het nog wel mogelijk om een tijdelijk contract aan te bieden. Dit kan enkel wanneer je zelf in de woning woont en wanneer je ook daadwerkelijk weer terugkeert.

Kortom, tijdelijk verhuren kan straks nog wel onder bepaalde voorwaarden, maar onbepaalde tijd wordt de norm.

Wil je weten of je nog tijdelijk kan verhuren? Neem contact met ons op zodat wij je kunnen adviseren over het contract dat aangeboden kan worden aan de huurders.

Vorige
Vorige

Het belang van een goed energielabel bij het verhuren of verkopen van jouw woning

Volgende
Volgende

Welke woningen zijn geschikt voor verhuren op lange termijn