Het nieuwe puntenstelsel; wat verandert er voor u als verhuurder

Al sinds enige tijd zijn er regelmatig diverse berichten in het nieuws over het reguleren van de midden huur. Inmiddels is er meer bekend over wat deze regulering inhoudt op juridisch vlak. Maar wat betekent dit voor particuliere beleggers en hoe om te gaan met deze veranderingen?

Verduurzaming steeds belangrijker

Het puntenstelsel waarmee de waarde van een woning wordt berekend, het Woningwaarderingsstelsel (WWS stelsel), zal per 2024 veranderen. Hoe precies dat weten we nu nog niet. Wel weten we dat hogere energielabels (A t/m D) met meer punten beloond zullen worden. Belangrijk dus om uw woning (of woningen) de komende tijd te verduurzamen.

Berekenen van het aantal punten

Wij raden u aan de komende tijd eens naar de woningen die u in de verhuur hebt te kijken en zodra er meer bekend is over het puntenstelsel een scan te laten doen waarmee duidelijk wordt hoeveel punten uw woning haalt. Daarnaast staat er in het rapport dat u ontvangt na zo’n scan, ook een advies hoe u het maximale aantal punten voor uw woning kunt behalen en welke huurprijs daar bij hoort. Dit geeft u goed inzicht of het nodig is de woningen te verduurzamen en of dit ook het gewenste effect heeft op de huurprijs.

Echter raden we op dit moment aan om nog geen actie te ondernemen. We zullen eerst moeten wachten op de definitieve plannen en het nieuwe WWS stelsel. Pas dan kan er een passende actie worden uitgevoerd op uw woning of woningen.

Handhaven van de huurprijzen

Wel is het belangrijk om in de toekomst exact te weten hoeveel punten uw woning heeft. Momenteel is de huurder degene die een toets van de huurcommissie kan aanvragen om te kijken of de huur die gerekend wordt wel terecht is. Ging de huurder niet naar de huurcommissie, dan gebeurde er niets. Dit gaat echter naar alle waarschijnlijkheid veranderen. In de plannen wordt gesproken over het handhaven van te hoge huurprijzen en het opleggen van boetes. Helaas kunnen we nog geen details delen over deze maatregelen, omdat nog onbekend is hoe het er precies uit komt te zien.

Wat moet ik nu doen?

Op dit moment hoeft u nog niets te doen. Ook volgend jaar kunt u de woning gewoon nog verhuren volgend het oude WWS stelsel. Pas per januari 2024 gaat het nieuwe stelsel gelden. Voldoet uw woning momenteel net aan de punten (het minimale aantal punten waaraan een woning in de vrije sector nu moet voldoen is 141) en moet u volgend jaar op zoek naar een nieuwe huurder, dan raden wij aan om een huurovereenkomst te laten tekenen voor onbepaalde tijd met een minimum van 12 of zelfs meer maanden. Stel dat uw huurder dan nog drie jaar blijft wonen, dan maakt dit voor het nieuwe puntenstelsel niet uit. Deze gaat namelijk pas in op 1 januari 2024, op enkel nieuwe contracten.

Richten op de niet-vrije sector

We weten dus nog niet precies hoe de maatregelen en het puntenstelsel er precies uit gaan zien. Het is dus ook niet nodig uw woning te verkopen of drastische beslissingen te nemen. Wij raden aan eerst de maatregelen af te wachten, dan te laten checken wat de maximale huurprijs van uw woning is en dan pas actie te ondernemen. Wanneer de woning niet in de vrije sector valt, kunt u ook kijken of de maximale huurprijs die u nog mag vragen ook past binnen het rendement. Een iets lagere huur kan op de lange termijn alsnog voldoende rendement opleveren.

Wil je even sparren rondom dit topic met een van onze verhuurexperts? Neem dan contact met ons op!

Vorige
Vorige

Uw woning in 2023 verhuren? 5 wijzigingen in het belastingstelsel om rekening mee te houden