Kamer keurt Wet vaste huurcontracten goed: Inwerkingtreding op 1 juli 2024

Het is definitief; de Wet vaste huurcontracten, die sinds 2023 al door de Eerste Kamer is aanvaard, zal in werking treden op 1 juli 2024.

Wat houdt de Wet vaste huurcontracten in?

Vanaf de inwerkingtreding biedt de wet huurders van zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimtes vanaf de aanvang van hun huurovereenkomst huurbescherming. Dit betekent dat verhuurders een wettelijke opzeggingsgrond nodig hebben om de huurovereenkomst te beëindigen. Het is dus niet meer mogelijk om de woning tijdelijk te verhuren, tenzij het om een eigen woning gaat. Heb je een woning als belegging aangekocht of woon je hier niet zelf? Dan is het vanaf 1 juli 2024 niet meer mogelijk om een huurcontract aan te gaan die afloopt.

Uitzonderingen op de Wet

Er zijn enkele uitzonderingen op de Wet.

In het "Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst" staan de uitzonderingen vermeld. Deze groepen kunnen ook na 1 juli 2024 nog tijdelijke huurovereenkomsten van maximaal twee jaar sluiten. De huurovereenkomst eindigt dan automatisch op de afgesproken einddatum, mits de verhuurder de huurder tussen drie maanden en één maand vóór deze einddatum informeert. De categorieën zijn:

- Studenten

- Huurders die tijdelijk elders wonen vanwege dringende werkzaamheden of renovatie

- Urgent woningzoekenden (door de gemeente als urgent verklaard)

- Huurders met een tweedekans-contract

- Wezen en nabestaanden

- Gescheiden ouders

- Huurders die werken op de Waddeneilanden

- Vergunninghouders (statushouders) uit COA-opvanglocaties

Kennismigranten (expats) vallen dus niet onder de uitzonderingen. Ook aan deze groep dient direct een contract met huurbescherming aangeboden te worden.

Overgangsrecht 

De wet is van toepassing op huurovereenkomsten die op of na 1 juli 2024 worden gesloten. Huurovereenkomsten gesloten vóór deze datum vallen onder de oude regeling.  

De mogelijkheid om tijdelijk te verhuren is pas sinds 2015 in het leven geroepen. Voor deze tijd is er altijd gebruik gemaakt van vaste contracten met huurbescherming, iets dat dus nu weer de standaard wordt.

Benieuwd wat dit voor u betekent? Onze makelaars staan klaar om u hier verder over te informeren. Neem contact op via 023-5329817 of haarlem@koopsmakelaardij.nl

 

 

Vorige
Vorige

Servicekosten; wat mag je doorberekenen aan een huurder?

Volgende
Volgende

Wat is jouw woning waard op de verhuurmarkt?