Wanneer mag je een gedeelte of de volledige waarborgsom inhouden nadat de huurder de woning heeft verlaten?

Als verhuurder is het belangrijk om te weten wanneer je een gedeelte of de volledige waarborgsom kunt inhouden nadat de huurder de woning heeft verlaten. De waarborgsom is een bedrag dat de huurder betaalt bij aanvang van het huurcontract, als garantie voor eventuele schade of achterstallige betalingen. In dit artikel gaan we dieper in op de juridische aspecten omtrent de waarborgsom, de wettelijke basis voor het inhouden ervan, het proces van inhouding, geschillen en mogelijke oplossingen, en geven we enkele tips om problemen met de waarborgsom te voorkomen.

Wat is een waarborgsom?

Een waarborgsom is een bedrag dat de huurder aan de verhuurder betaalt bij aanvang van het huurcontract. Dit bedrag dient als garantie voor eventuele schade aan de woning of achterstallige betalingen. De waarborgsom wordt vaak gelijkgesteld aan één of twee maanden kale huur.

De juridische definitie van een waarborgsom

Volgens de wet is een waarborgsom een bedrag dat de huurder aan de verhuurder betaalt bij aanvang van het huurcontract, als garantie voor de nakoming van zijn verplichtingen. Dit kan zowel betrekking hebben op de betaling van de huur als op eventuele schade aan de woning.

Het doel van een waarborgsom

Het doel van een waarborgsom is tweeledig. Enerzijds biedt het de verhuurder zekerheid en bescherming tegen eventuele schade aan de woning of achterstallige betalingen. Anderzijds geeft het de huurder de mogelijkheid om op een later moment zijn geld terug te ontvangen, mits hij voldoet aan zijn verplichtingen.

In de loop der tijd zijn er verschillende regels en wetten opgesteld met betrekking tot waarborgsommen, om ervoor te zorgen dat huurders en verhuurders eerlijk behandeld worden. Zo is het bijvoorbeeld in veel landen wettelijk vastgelegd dat de waarborgsom op een aparte rekening moet worden gestort, zodat het geld beschermd is in geval van faillissement van de verhuurder.

Wettelijke basis voor het inhouden van een waarborgsom

Als verhuurder mag je niet zomaar een gedeelte of de volledige waarborgsom inhouden. Er zijn wettelijke bepalingen die bepalen wanneer dit wel en niet is toegestaan.

Algemene voorwaarden voor het inhouden van een waarborgsom

Om een gedeelte of de volledige waarborgsom te mogen inhouden, dienen er aan bepaalde voorwaarden te zijn voldaan. Allereerst moet er sprake zijn van schade aan de woning die niet door normale slijtage wordt veroorzaakt. Daarnaast moet de schade kunnen worden toegerekend aan de huurder, bijvoorbeeld door nalatigheid of opzettelijk gedrag. Tot slot moet de verhuurder de huurder op de hoogte stellen van de voorgenomen inhouding en een redelijke termijn geven om hierop te reageren.

Specifieke situaties waarin een waarborgsom kan worden ingehouden

Naast algemene voorwaarden zijn er ook specifieke situaties waarin een verhuurder een waarborgsom mag inhouden. Bijvoorbeeld wanneer de huurder schade heeft veroorzaakt aan de woning, zoals gebroken ramen, beschadigde muren of vlekken op de vloerbedekking. Daarnaast kan de waarborgsom ook worden ingehouden bij achterstallige betalingen, zoals huurachterstand of niet-betaalde rekeningen voor servicekosten.

Het proces van het inhouden van een waarborgsom

Wanneer je als verhuurder besluit om een gedeelte of de volledige waarborgsom in te houden, is het belangrijk om het proces nauwkeurig te volgen.

Communicatie met de huurder over het inhouden van de waarborgsom

Als verhuurder dien je de huurder schriftelijk op de hoogte te stellen van de voorgenomen inhouding van de waarborgsom. Dit kan bijvoorbeeld per e-mail of aangetekende brief. Hierin dien je duidelijk aan te geven wat de reden is voor de inhouding en welk bedrag je wilt inhouden. Daarnaast moet je de huurder ook een redelijke termijn geven om te reageren op jouw voorstel. Houd er ook rekening mee dat je de huurder altijd de mogelijkheid geeft om eventuele schade te herstellen of de achterstallige huur alsnog te betalen.

Berekening van het in te houden bedrag

Het in te houden bedrag van de waarborgsom moet gebaseerd zijn op de werkelijke schade die is veroorzaakt door de huurder. Het is belangrijk om dit nauwkeurig en eerlijk te berekenen. Het kan verstandig zijn om hierbij foto's, facturen of andere bewijsstukken te gebruiken. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je alleen de werkelijke schade mag inhouden, niet bijvoorbeeld kosten voor normale slijtage of onderhoudswerkzaamheden die sowieso moeten worden uitgevoerd. De schade moet gebaseerd zijn op feiten en dus moeten er bonnen beschikbaar zijn van hetgeen dat beschadigd is door de huurder.

Werken met een afschrijvingslijst

Schade aan meubels of andere zaken mogen niet oneindig worden verhaald op de huurder. Wanneer een bank al 10 jaar oud is, en de huurder heeft een scheur gemaakt in het leer, dan mag de schade niet meer worden verrekend met de borg. De afschrijvingstermijn is namelijk voorbij. Is de bank 6 jaar oud, dan mag een afschrijving van 10% per jaar berekend worden. Kortom, je mag dus niet een nieuwe bank in rekening brengen bij de huurder. Wij raden aan om een afschrijvingslijst te gebruiken bij schade. Deze lijst is te vinden op internet.

Geschillen en oplossingen rondom de waarborgsom

Het inhouden van een waarborgsom kan soms leiden tot geschillen tussen verhuurder en huurder. Het is belangrijk om hier op een juridisch correcte wijze mee om te gaan.

Veelvoorkomende geschillen over de waarborgsom

Veelvoorkomende geschillen gaan over de hoogte van het in te houden bedrag, de reden voor inhouding en de communicatie hierover. Het is in deze gevallen belangrijk om te kunnen aantonen dat je als verhuurder aan de wettelijke eisen hebt voldaan en dat de inhouding op een eerlijke en redelijke wijze heeft plaatsgevonden. Maak dus bij aanvang van de huur altijd een check in rapport en foto’s van de oplevering zodat er geen discussies kunnen ontstaan.

Juridische stappen bij geschillen over de waarborgsom

Als er een geschil ontstaat over de inhouding van de waarborgsom, kan het noodzakelijk zijn om juridische stappen te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld het inschakelen van een mediator of het starten van een gerechtelijke procedure betreffen. Het is belangrijk om dit proces zorgvuldig te volgen en juridisch advies in te winnen indien nodig.

Tips om problemen met de waarborgsom te voorkomen

Om problemen met de waarborgsom te voorkomen, is het belangrijk om als verhuurder en huurder duidelijke afspraken te maken en een goede communicatie te hebben.

Duidelijke communicatie over de waarborgsom

Leg als verhuurder vooraf duidelijk uit aan de huurder wat de waarborgsom inhoudt en hoe deze wordt gebruikt. Zorg ervoor dat de huurder op de hoogte is van zijn rechten en plichten en dat hij weet wat hij kan verwachten bij vertrek. Dit voorkomt verrassingen en misverstanden achteraf.

Het belang van een grondige inspectie bij vertrek

Om discussies en geschillen over de waarborgsom te voorkomen, is het belangrijk om bij het uitchecken een grondige inspectie uit te voeren. Maak foto's van de staat van de woning en maak aantekeningen van eventuele schade of gebreken. Dit biedt beide partijen de mogelijkheid om later terug te kijken en eventuele discussiepunten op te lossen.

Door als verhuurder op de hoogte te zijn van de juridische aspecten omtrent de waarborgsom en op een correcte en eerlijke wijze om te gaan met het inhoudingsproces, kun je problemen voorkomen en geschillen oplossen op een manier die voldoet aan de wetgeving. Zorg voor een goede communicatie met de huurder en wees transparant over het proces en de redenen voor inhouding. Zo kun je als verhuurder zorgeloos en professioneel omgaan met de waarborgsom na het vertrek van de huurder.

 

Vorige
Vorige

Hoeveel belasting betaal je bij het verhuren van jouw woning

Volgende
Volgende

Wat houdt de wet vaste huurcontracten in?