Wat houdt de wet vaste huurcontracten in?

Per 1 juli 2024 is er een hoop veranderd op het gebied van huurcontracten. Voorheen kon je als verhuurder een contract voor bepaalde en voor onbepaalde tijd aanbieden. Aan die eerste is per 1 juli een einde gekomen. Er mogen, uitzonderingen daargelaten, geen tijdelijke contracten meer worden aangeboden. In dit artikel leggen we de wet vaste huurcontracten verder uit en welke gevolgen dit voor u als verhuurder heeft.

Definitie van vaste huurcontracten

Om te begrijpen wat de wet vaste huurcontracten precies inhoudt, moeten we eerst kijken naar de definitie van vaste huurcontracten. Een vaste huurcontract is een overeenkomst tussen een huurder en een verhuurder voor een onbepaalde periode, met een minimum termijn, vaak minimaal 12 maanden. Anders dan bij tijdelijke contracten, is een vast huurcontract voor onbepaalde tijd vastgelegd. De huurders hebben vanaf de eerste dag huurbescherming.

Een vaste huurcontract biedt huurders stabiliteit en zekerheid. Het stelt hen in staat om een thuis te creëren en zich te vestigen in een bepaalde buurt of gemeenschap. Als verhuurder zijn er ook voordelen, namelijk dat je niet om de 1.5 - 2 jaar een nieuwe huurder hoeft te zoeken. Zeker wanneer je tevreden bent met de huurder is het fijn dat zij voor onbepaalde tijd kunnen blijven.

Op dit moment is er nog een contract, namelijk het maximaal 24 maanden contract (ook wel type B). Dit is een contract voor een bepaalde tijd (met een maximum van 24 maanden, maar dit mag ook korter zijn) zonder minimale huurtermijn. De huurder bouwt geen huurbescherming op en moet de woning na deze maximale termijn verlaten. De verhuurder heeft dan de mogelijkheid de woning weer opnieuw te verhuren, maar kan het eventueel ook verkopen. Dit type contract is in het leven geroepen omdat er doorstroom nodig was.

Echter maakt de Wet vaste huurcontracten een einde aan de mogelijkheid om een woning tijdelijk te verhuren. Onbepaalde tijd verhuur zal weer de norm worden. Er zijn echter uitzonderingen.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij een tijdelijke huurovereenkomst nog wel toegepast mag worden. Wij noemen de belangrijkste:

-       Studenten die in een andere plaats gaan studeren dan zij nu wonen. Wanneer iemand bijvoorbeeld nu in Heemstede woont, maar in Haarlem gaat sturen mag er nog een tijdelijk contract aangeboden worden. Het is wel van belang dat deze persoon een geldige studentenpas kan overhandigen.

-       Huurders die vanwege dringende werkzaamheden of renovatie niet meer in hun huidige huurwoning kunnen verblijven.

-       Mensen die een urgente huisvestingsbehoefte hebben. Deze staan vermeld in artikel 12 lid 3 van de Huisvestingswet 2014.

  • Wanneer je als eigenaar jouw eigen woning tijdelijk wilt verhuren omdat je naar het buitenland gaat (voor vakantie of voor werk).

Daarnaast blijft er ook in sommige gevallen de mogelijkheid bestaan om onder Leegstandswet tijdelijk te verhuren.

De opties om tijdelijk te verhuren zijn kleiner. Twijfelt u over de mogelijkheden of het juiste contract voor uw situatie? Wij kunnen u informeren over uw situatie en met u meedenken over het contract dat u het beste kunt hanteren.

Vorige
Vorige

Wanneer mag je een gedeelte of de volledige waarborgsom inhouden nadat de huurder de woning heeft verlaten?

Volgende
Volgende

Gemeentebelastingen; wat betaalt de huurder en welke kosten zijn voor de verhuurder