Het energielabel van een woning verbeteren? Zo doet u dat het slimst!

Met het groeiende belang van duurzaamheid en de gestegen energieprijzen is er steeds meer aandacht voor: het energielabel van een woning. Woningen met een hoog energielabel zijn gewild; ze verkopen én verhuren beter. Logisch, want een duurzame woning verbruikt minder energie. En dat is zowel goed nieuws voor het milieu als voor de portemonnee van uw huurder! Het loont dus vaak de moeite uw verhuurde woning te verduurzamen en het energielabel te verbeteren.

Wat is een energielabel?

Het energielabel van een woning geeft u een goed beeld van de energieprestatie van die woning. Het is een soort score, die met name wordt bepaald door de mate van isolatie van de woning en de soorten energie die worden gebruikt. Die laatste variabele hangt weer af van de typen energieinstallaties in de woning en in hoeverre die fossiele brandstoffen gebruiken.

Energielabels G tot A

De ‘labelladder’ loopt van G tot A, waarbij G voor heel onzuinig staat en A voor heel zuinig. Een laag label betekent dat er veel energie onnodig uit de woning ‘wegvloeit’ en de woning warmte (in de winter) en kou (in de zomer) moeilijk kan vasthouden.

Energielabels A tot A++++

Het label A is verder onderverdeeld in A tot A++++. De plusjes geven aan hoe weinig fossiele energie een woning per vierkante meter verbruikt. Fossiele energie is afkomstig van aardgas, olie en kolen – uitputbare bronnen – en stoot CO2 uit. Hoe minder een woning van dit soort energie verbruikt, hoe beter. Het A++++-label, de hoogste waardering, wordt alleen toegekend aan woningen die na 2011 zijn gebouwd en volledig duurzaam zijn. We spreken dan van een energieneutrale woning of ‘nul-op-de-meterwoning’.

De standaard voor nieuwbouwwoningen is momenteel A+++ – bijna energieneutraal, dus.

Wie bepaalt het energielabel van een woning?

Iedereen kan een definitief energielabel aanvragen bij een vakbekwaam energieadviseur. Deze adviseur komt uw woning bekijken en brengt alle kenmerken met betrekking tot energie in kaart. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld naar de dak-, muur-, vloer- en glasisolatie, installaties als de cv-ketel en eventuele zonnepanelen, en de verlichting van uw woning. Het energielabel dat hieruit voortvloeit is tien jaar geldig.

Waarom een zo hoog mogelijk energielabel?

  • Een duurzame woning is beter voor het milieu.

  • Efficiënt energieverbruik is aantrekkelijk voor de portemonnee.

  • Een goede energieprestatie vergroot het wooncomfort.

  • Een hoog energielabel verhoogt de waarde van de woning (gemiddeld zo’n 6000 euro)

  • Een energielabel A levert rentekorting op (veel banken geven een zogenaamde duurzaamheidskorting).

Wettelijk verplicht energielabel

Uw woning verduurzamen is bovendien een slimme zet met het oog op de toekomst. Verhuurt u een bedrijfspand? Dan moet u vanaf 2023 energielabel C en vanaf 2030 energielabel A hebben om het te mogen verhuren. En ook voor huurwoningen heeft het kabinet duurzaamheidsplannen: vanaf 2030 mag een woning met energielabel E, F of G niet meer verhuurd worden.

Het energielabel van uw woning verbeteren

Het spreekt voor zich dat energiebesparende maatregelen de moeite van de investering waard zijn. Ze zullen zich in de loop der tijd terugbetalen in de vorm van energiebesparing en waardevermeerdering, maar ook in de vorm van hogere huurinkomsten. Huurwoningen met een hoger energielabel krijgen namelijk een hoger aantal punten toegekend – en dat betekent dat u een hogere huurprijs mag vragen! Lees meer over het woningwaarderingsstelsel en puntensysteem.

Hoe u de verduurzaming van uw pand het slimst aanpakt? Door eerst de isolatie te verbeteren en vervolgens voor duurzame installaties te kiezen.

Optimale isolatie

Het heeft geen zin zonnepanelen aan te schaffen als al die duurzaam opgewekte energie aan alle kanten uit uw woning wegsijpelt. De isolatie van de ‘thermische schil’ van de woning is dan ook de eerste stap van verduurzaming. Het is er bovendien eentje waarmee u flink wat stappen op de labellader kunt zetten. Combineert u verschillende vormen van isolatie, dan komt uw woning al gauw in aanmerking voor label A of B.

  • Spouwmuurisolatie: woningen die uit de periode 1930-1970 dateren hebben vaak een spouwmuur. In de spouw (de ruimte tussen de dubbele muren) kan isolatiemateriaal worden aangebracht.

  • Dakisolatie: warmte stijgt op en verdwijnt dus grotendeels door het dak. Dakisolatie is daarom  een effectieve vorm van verduurzaming.

  • Glasisolatie: de meeste woningen hebben al dubbelglas, maar tegenwoordig is triple glas of HR++-glas de norm. HR++-glas is dubbelglas met gas ertussen; dit is de best isolerende optie. Glasisolatie is niet goedkoop, maar wel erg effectief. Het heeft bovendien het bijkomende voordeel dat het geluidsoverlast van buiten beperkt.

  • Gevelisolatie: gevelisolatie wordt vaak gebruikt als alternatief voor spouwmuurisolatie. Hierbij wordt een extra laag tegen de binnen- of buitenzijde van de gevel geplaatst. Voor die tweede optie heeft u van de gemeente wel een vergunning nodig. Naast het isolerende effect kan dit het aangezicht van de woning ook flink verfraaien!

  • Vloerisolatie: een extra laag isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer (aangebracht via de kruipruimte) zorgt ervoor dat er minder kou vanuit de grond, door de vloer, in de woning terechtkomt – en vice versa: warmte blijft langer in de woning hangen.

Duurzame energie

Valt er niet beter te isoleren? Dan is het verduurzamen van de energiebronnen in de woning de volgende stap. Dit doet u door de energieinstallaties te vervangen door duurzame varianten. 

  • Zonnepanelen: met zonnepanelen wekt u zelf energie op. Dat geeft een pand al snel een hoger energielabel. Let op: hoe groter het oppervlak van de woning, hoe meer zonnepanelen nodig zijn.

  • Zonneboiler: het water uit de kraan kunt u deels met de zon verwarmen door een zonneboiler op het dak te plaatsen.

  • Warmtepomp: waar een cv-ketel gas gebruikt om warmte op te wekken, maakt een warmtepomp gebruik van elektriciteit om warmte uit de buitenlucht of het grondwater te halen. Voor een hybride waterpomp heeft u minimaal energielabel C nodig en voor een volledig elektrische waterpomp minimaal energielabel B. Kies voor een warmtepomp die u op een zonneboiler kunt aansluiten.

  • Warmteterugwinsysteem (WTW-installatie): een goed geïsoleerd huis moet wel goed geventileerd blijven. Met een WTW-installatie voorkomt u dat daarbij onnodig energie verloren gaat. Het geleidt de uitgaande, warme lucht langs de inkomende, koude lucht, waardoor zoveel mogelijk warmte behouden blijft.

  • Energiezuinige verlichting: LED-lampen verbruiken tot wel negentig procent minder energie dan spaar-, halogeen- en gloeilampen. Ze gaan bovendien veel langer mee. Vervang daarom alle lampen door LED-verlichting.

De terugverdientijd van energiebesparende verbeteringen kan vaak verkort worden door slim gebruik te maken van beschikbare subsidies.

Vastgoedinvestering verduurzamen?

Koops kan u direct ondersteunen in het aanvragen van het energielabel. Vul hiervoor het formulier op deze pagina in en we nemen binnen 24 uur contact met u op!

Bij Koops Makelaardij begrijpen we maar al te goed dat u als verhuurder een maximaal rendement wilt behalen. Investeren in energiebesparende verbeteringen drukt dat rendement initieel. En levert het u wel voldoende op? Onze verhuurexperts kunnen u daarover uitstekend adviseren. Wij weten precies wat de energieprestatie van uw woning betekent voor de verhuurbaarheid en welke investeringen al dan niet de moeite waard zijn om uw rendement te optimaliseren.

Doe gratis onze waardecheck of maak een vrijblijvende afspraak voor een bezoek aan uw woning. We geven u graag advies op maat!

Vorige
Vorige

Het wetsvoorstel Betaalbaar wonen: wat zijn de gevolgen voor verhuurders?

Volgende
Volgende

Opkoopbescherming in Haarlem: kunt u nog kopen om te verhuren?