Huis kopen om te verhuren? Dit zijn 5 succesfactoren volgens onze verhuurexpert
Een huis kopen om te verhuren is een steeds gebruikelijkere manier om eigen vermogen slim in te zetten en extra geld te verdienen. Maar zoals dat voor alle investeringen geldt: er zitten wel risico’s aan verbonden. Hoeveel rendement verhuren oplevert, verschilt per geval. Bent u van plan een huis te kopen voor de verhuur? Met deze vijf succesfactoren verkleint u de risico’s en haalt u het meeste rendement uit uw vastgoedinvestering!
1. Koop het juiste huis om te verhuren
Niet alle huizen zijn even geschikt voor de verhuur. Drie aspecten zijn van essentieel belang voor de verhuurbaarheid en rendabiliteit van een woning: het type woning, de locatie van de woning en de staat van de woning.
Welk type huis kopen om te verhuren?
Tweekamerappartementen van zo’n tachtig vierkante meter staan bekend als het beste type woning om te verhuren. Ze zijn relatief goedkoop en erg in trek bij veel huurders. Een huis is vaak duurder, zowel in aankoop als onderhoud, en levert relatief minder huurinkomsten op. Naast het type is het ook van belang op het energielabel van de woning te letten: hoe beter het label, hoe meer punten de woning krijgt. En dat is dan weer interessant als u in de vrije sector wil verhuren, want hiervoor moet de woning minimaal 146 punten behalen (en vanaf 2024 zelfs 187 punten). Welk type huis u kiest hangt al met al nauw samen met de locatie en doelgroep die u op het oog heeft.
Op welke locatie huis kopen om te verhuren?
Een goed bereikbare woning op een populaire locatie, zoals dichtbij een stadscentrum, is gemakkelijk te verhuren en levert maximale huuropbrengsten op. Een huis in een minder populaire, maar potentieel upcoming wijk levert initieel wellicht minder op, maar kan op termijn weer erg in waarde stijgen.
Denk vooraf goed na over welk type huurders u het liefst aantrekt. Jonge stellen en young professionals zullen eerder voor een appartement in de stad of andere hippe buurt kiezen. Zij zijn eerder bereid een hogere huur te betalen als de woning veel voorzieningen in de buurt heeft. Gezinnen en gepensioneerden met een stabiel inkomen wonen vaak liever in een rustigere wijk, waar ze zich gemakkelijk met de auto kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld.
Nieuwbouw of bestaande woning om te verhuren?
Op papier is nieuwbouw of een recentelijk gebouwde woning vaak het beste idee als u een huis koopt om te verhuren. U hoeft het niet meer te verbouwen, het heeft een goed energielabel, huurders kunnen er direct in, en het heeft de aankomende jaren weinig onderhoud nodig. Dat scheelt u niet alleen geld, maar ook tijd! En de huurders ook, want een goed geïsoleerd huis zorgt voor lagere woonlasten. De aankoopprijs van een nieuwbouwwoning ligt echter ook hoger dan die van bestaande bouw. Met een bestaande woning kunt u met een kleinere investering al beginnen met verhuren. De onderhoudskosten zullen uw rendement op termijn wel iets drukken.
2. Bereken het rendement nauwkeurig
Een huis kopen om te verhuren is een droom voor velen, maar vaak wordt iets te simpel gedacht over het potentiële rendement. Het is van belang zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wat u kunt verdienen met uw vastgoedinvestering. Dat is niet alleen nuttig bij het vergelijken van investeringen, maar ook bij uw financiële planning in het algemeen. Als u precies weet hoeveel rendement een huis u oplevert, kunt u betere beslissingen nemen over waar u uw geld in stopt en wanneer u uw investering eventueel weer verkoopt.
Wat levert een huis om te verhuren op?
Allereerst levert een verhuurde woning u natuurlijk maandelijkse huurinkomsten op. Koopt u een huis om te verhuren in de sociale sector, dan geldt een maximale huurprijs. Het voordeel van een sociale huurwoning is dat de huurder recht heeft op huurtoeslag. Dit is in de vrije sector niet het geval. U mag in de vrije sector wel zelf de huurprijs bepalen. Of u de woning in de sociale of de vrije sector mag verhuren, hangt af van het aantal punten dat de woning toegewezen krijgt. Dit puntenaantal is gebaseerd op onder andere de grootte van de woning, de voorzieningen en het energielabel. Vooralsnog moet uw woning 146 punten hebben om in de vrije sector verhuurd te mogen worden, maar in 2024 gaat dit aantal omhoog naar maar liefst 187 punten. Hoe die punten precies verdeeld gaan worden is op het moment van schrijven nog niet bekend.
Naast de maandelijkse huurinkomsten worden de meeste huizen op de lange termijn ook meer waard. Zo was een woning in het jaar 2000 gemiddeld nog 172.100 euro waard en in 2021 maar liefst 386.700 euro – een stijging van bijna 125 procent. Als u investeert voor de lange termijn, heeft u dus grote kans dat de overwaarde u ook rendement oplevert.
Wat kost een huis om te verhuren?
aankoopprijs
aankoopkosten
hypotheekkosten
verbouwingskosten
onderhoudskosten
verzekeringen
Als u een huis gaat kopen om te verhuren, kunt het best streven naar een rendement van vier procent, exclusief de waardeontwikkeling van de woning. Laat een professional u helpen met het berekenen van het rendement van het huis dat u op het oog heeft.
3. Wees op de hoogte van de (fiscale) regelgeving
Wat voor hypotheek om een huis te verhuren?
Een huis kopen om te verhuren werkt niet hetzelfde als een huis kopen voor eigen gebruik. Om te beginnen mag u geen ‘normale’ hypotheek afsluiten voor een te verhuren woning. De geldverstrekker beschouwt investeringen namelijk als risicogevoeliger. Daarom zijn er speciale vastgoedhypotheken. In veel gevallen wordt slechts zeventig tot tachtig procent van de aankoopsom gefinancierd. Ook heeft een vastgoedhypotheek een hogere rente.
Hoeveel belasting over een huis om te verhuren?
Een huis dat wordt gebruikt voor de verhuur beschouwt de fiscus als een belegging. Over inkomsten uit beleggingen betaalt u in box 3 vermogensrendementsheffing. De fiscale regels waar vastgoedinvesteerders mee te maken hebben veranderen in 2023. Lees meer hierover in onze blogpost over vijf wijzigingen in het belastingstelsel.
4. Investeer voor de lange termijn
Om op z’n minst quitte te spelen, moet u de gemaakte kosten terugverdienen en de woning voor minimaal dezelfde prijs weer verkopen. Dat kan best een tijdje duren. Koop daarom liever geen huis om te verhuren van geld dat u binnen afzienbare tijd weer nodig heeft. Dat geeft u de tijd steeds meer rendement op te bouwen en zorgvuldig het perfecte moment op de woningmarkt af te wachten om de woning eventueel weer te verkopen.
Stel voordat u een huis gaat kopen om te verhuren ook vast wat u met de maandelijkse huurinkomsten gaat doen. Hoeveel wilt u er direct zelf van in uw zak steken? Hoeveel moet u apart zetten voor onderhoud en renovatie? En hoeveel wilt u eventueel gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek?
5. Neem voldoende tijd voor het verhuurproces
Waar veel beginnende vastgoedbeleggers zich op verkijken is de hoeveelheid tijd die het kost om een huis te kopen om te verhuren. En naast de aankoop van de woning kan ook het verhuren zelf flink wat van uw tijd opslokken. Denk aan:
het kiezen van fijne huurders met wie u op prettige wijze contact kunt onderhouden
het opstellen van een net huurcontract waarin alle rechten en plichten van zowel verhuurder als huurder zijn opgenomen
het uitbesteden of zelf uitvoeren van reparaties
het bijhouden van de financiële planning en administratie die te maken heeft met de verhuur
Zorgeloos een huis kopen om te verhuren
Het is een spannend project: een huis kopen om te verhuren. Veel zowel beginnende als ervaren vastgoedinvesteerders kiezen er dan ook voor zich tijdens dit proces te laten adviseren door ervaren verhuurexperts. Ook is het heel gebruikelijk om het beheer van vastgoed uit handen te geven. Bij Koops Makelaardij zit u hiervoor aan het juiste adres. Wij helpen vastgoedbeleggers (in spe) het perfecte huis te kopen om te verhuren. Tussen onze gescreende huurders vinden we bovendien de juiste huurders voor die woning. En wilt u zich daarna verder laten ontzorgen? Kies dan voor ondersteuning bij financieel en/of technisch beheer.
Laat Koops Makelaardij u van A tot Z begeleiden bij het kopen van een huis voor de verhuur! Lees alles over Koops Vastgoedbeheer of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.