Je huis verhuren aan expats: zo doet u dat!

Het is een steeds groter wordende doelgroep voor wie een woning wil verhuren: expats. Tussen 2003 en 2018 is het aantal expats in Nederland met maar liefst 73 procent gestegen. En naar verwachting zet die stijgende lijn zich nog wel even voort. Waarom dit interessant is? Omdat de verhuur aan expats behoorlijk wat voordelen met zich meebrengt! We vertellen u dan ook graag hoe u succesvol verhuurt aan expats.

Waarom woning verhuren aan expats?

Expats zijn niet hetzelfde als immigranten. Expats zijn kenniswerkers die vanwege hun specifieke kennis van een bepaald vakgebied naar Nederland komen om te werken. Vaak is de tewerkstelling in Nederland tijdelijk, bijvoorbeeld voor één of twee jaar. De meeste expats zijn hoogopgeleide professionals met een goede baan, bijvoorbeeld als manager of technicus. Dat maakt expats een bijzonder aantrekkelijke doelgroep voor de verhuur, om meerdere redenen:

  • Expats zijn hoogopgeleide mensen en vaak nette huurders.

  • Expats zijn verzekerd van een stabiel, relatief hoog inkomen.

  • Werkgevers geven expats vaak een budget voor huisvesting, waardoor zij een hoge huur kunnen betalen.

  • Als verhuurder weet u met enige zekerheid hoe lang de expat in Nederland zal blijven en voor welke termijn u de woning dus kunt verhuren.

Uw beleggingspand verhuren aan expats

Het is helemaal geen verkeerd idee om specifiek op zoek te gaan naar een beleggingspand om te verhuren aan expats – of om uw huidige vastgoedinvestering zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de verhuur aan expats. Houd in dat geval rekening met de eisen die expats over het algemeen aan huisvesting stellen.

Strategische locatie

Expats werken meestal voor grote, internationale bedrijven, kennisorganisaties of universiteiten. Die bevinden zich grotendeels in de Randstad. Huizen in de grote steden, in de buurt van treinstations of strategisch gelegen aan de snelweg zijn daarom geliefd.

Voorzieningen in de omgeving

Veel kennismigranten nemen hun partner of hele gezin mee naar Nederland. Goede voorzieningen, zoals een internationale school of een kinderdagverblijf in de buurt, zijn dan ook een must. Een gezellige, bruisende buurt met restaurantjes, winkels en musea wordt eveneens gewaardeerd door expats die ook wat van de Nederlandse cultuur mee willen krijgen.

Goed verzorgde woning

Omdat expats vaak voor bepaalde tijd in Nederland zijn, zoeken ze een woning waar niks meer aan hoeft te gebeuren. Gaat u inzetten op de verhuur aan expats, zorg dan voor een nette woning die is ingericht op gemak en comfort. Moderne voorzieningen, zoals snelle wifi, een smart-tv, een goed koffiezetapparaat en een was-droogcombinatie mogen bijvoorbeeld niet ontbreken. Houd de inrichting neutraal, met kwalitatief meubilair en schone en frisse handdoeken, lakens, dekbedden en kussens.

Uw eigen woning tijdelijk verhuren aan expats

Expats die maar voor een paar maanden of een jaar in Nederland komen wonen vormen ook de ideale doelgroep voor wie zelf ook voor bepaalde tijd vertrekt. Gaat u voor uw werk naar het buitenland of gaat u eindelijk die wereldreis maken? Dan drukt u de kosten aanzienlijk door uw woning tussentijds te verhuren aan expats! Denk in dat geval na over enkele specifieke vragen.

Woning gemeubileerd of kaal verhuren?

Een gemeubileerde woning is veel eenvoudiger aan expats te verhuren dan een kale woning. Maar misschien vindt u het geen prettig idee dat vreemden in uw huis met uw spullen wonen. Overweeg uw dure designbank daarom in een opslag te zetten, maar wel nieuw meubilair voor de woning te kopen. Dit drukt uw rendement, maar is wel een mooie kans om uw woning verhuurklaar te maken en zodoende veel potentiële huurders aan te trekken.

Woning inclusief of exclusief verhuren?

Verhuurt u uw woning voor een relatief korte periode, bijvoorbeeld zes maanden, dan is het gebruikelijk dat u de rekeningen voor gas, water en licht zelf blijft betalen en dit met de huurder verrekend. Maak hier duidelijke afspraken over in het huurcontract. Verhuurt u voor een langere termijn? Dan kunt u overwegen de huurder zelf nieuwe contracten te laten sluiten, alhoewel dat expats wel kan afschrikken. Voor iemand die geen Nederlands spreekt kan het tenslotte best lastig zijn om dit soort zaken te regelen – en expats hebben al met genoeg stress omtrent de emigratie zelf te maken. Overweeg daarom toch met een verhuurprijs inclusief deze kosten te werken.

Welke verzekeringen afsluiten?

Check voordat u gaat verhuren aan expats of uw inboedel- en opstalverzekering dekking biedt in het geval van onderverhuur. De inboedelverzekering moet op uw naam blijven staan; het is immers uw inboedel. Maar wat gebeurt er als uw huurder schade aan uw spullen aanbrengt? Laat voor de zekerheid in het contract opnemen dat de huurder zelf een eigen WA-verzekering afsluit, die dit soort schade dekt.

Mag ik zomaar tijdelijk verhuren?

U mag uw woning niet zomaar tijdelijk verhuren aan expats. Zowel de VvE als uw hypotheekverstrekker moeten hiervan op de hoogte gesteld worden. Ook heeft het gevolgen voor uw belastbare inkomen. Zo kan tijdelijke verhuur van invloed zijn op uw hypotheekaftrek en moet u zeventig proces van de huurinkomsten bij de Belastingdienst opgeven als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’.

Probleemloos een huis verhuren aan expats 

Het is van tevoren altijd lastig in te schatten wat voor soort huurder u “in huis haalt”. Dat geldt zeker in het geval dat u gaat verhuren aan expats. Een expat komt uit een ander milieu, heeft een andere cultuur en weet wellicht niet goed hoe de zaken in Nederland werken. Ook is het soms niet mogelijk elkaar vooraf persoonlijk te ontmoeten, bijvoorbeeld als de expat vanuit het thuisland een woning in Nederland zoekt. Hoe pakt u het slim aan?

De expat financieel checken

Vraag een potentiële huurder altijd naar een indicatie van zijn of haar inkomsten. Een brutoloon van driemaal de maandhuur wordt als de norm gezien. Betaalt de werkgever (deels) voor de huur? Vraag hiervan dan ook een bevestiging. Voor een moderne, volledig gemeubileerde woning kunt u bovenop de huurprijs bovendien gerust een borg van twee- of driemaal de maandhuur vragen.

Een waterdicht verhuurcontract opstellen

De rechten en plichten rondom huren en verhuren kunnen per land flink verschillen. U vindt het misschien de normaalste zaak van de wereld dat de huurder voor schade opdraait, terwijl de huurder er misschien geen kwaad in ziet alle muren van een likje verf te voorzien. Cultuurverschillen kunnen flink roet in het eten gooien. Stel daarom een waterdicht (tweetalig!) verhuurcontract op, dat ook juridisch goed in elkaar zit. Leg daarin vast hoe het zit met zaken als wandversiering, nieuwe meubels, kleine renovaties, schade, huisdieren, et cetera. Voeg een inventarislijst met foto’s toe om de staat van de woning vast te stellen. 

Een verhuurmakelaar inschakelen

Wilt u zich tijd en werk uit handen laten nemen en zeker weten dat u uw woning aan betrouwbare expats verhuurt? Schakel dan een verhuurmakelaar in. Koops Makelaardij is gespecialiseerd in verhuur: ons vaste team van verhuurprofessionals verhuurt jaarlijks zo’n duizend huurwoningen aan met name expats! Door ons grote netwerk van internationale bedrijven en vijftien jaar ervaring met de verhuur van woningen hebben we in no-time een geschikte kandidaat voor uw woning gevonden. 

Lees vooral meer over verhuren aan expats. Of neem contact met ons op. Wij komen geheel vrijblijvend bij uw woning kijken, zodat we u professioneel advies op maat kunnen geven.

Vorige
Vorige

9 valkuilen bij het verhuren van uw huis (en hoe er niet in te trappen!)

Volgende
Volgende

Huis kopen om te verhuren? Dit zijn 5 succesfactoren volgens onze verhuurexpert