Scherpe daling in beschikbare vrije sector huurwoningen in Q2 2024; welke kansen biedt dit?

Volgens een recente data-analyse van woningplatform Pararius is het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector in het tweede kwartaal van 2024 met 32,8% gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Wat betekent dit voor de beschikbare woningen en de toekomst? In dit artikel kijken we naar de gevolgen van deze cijfers en naar de kansen die het biedt voor woning eigenaren of beleggers. 

Stijgende huurprijzen in de vrije sector

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in de vrije sector is in het tweede kwartaal van 2024 gestegen naar €18,79. Dit is een toename van 9,9% vergeleken met €17,10 in hetzelfde kwartaal van 2023. Dit is simpelweg te verklaren door vraag en aanbod. Er is nog steeds heel veel vraag naar huurwoningen, maar het aanbod neemt af. Onder andere door de nieuwe Wet betaalbare huur.

Voor appartementen en eengezinswoningen in de vrije sector stegen de gemiddelde prijzen per vierkante meter respectievelijk met 7,7% en 9,3% ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betalen gemiddeld €19,81 per vierkante meter voor een appartement en €15 per vierkante meter voor een eengezinswoning.

Toename verkoop van huurwoningen

Het percentage voormalige huurwoningen dat nu te koop staat, is in het tweede kwartaal van 2024 gestegen naar 7,8%, vergeleken met 7% in het eerste kwartaal van hetzelfde jaar. Steeds meer particuliere beleggers kiezen ervoor hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren.

De directeur van Pararius, Jasper de Groot, merkt op: “Sinds het eerste kwartaal van 2023 zijn minstens 8.000 huurwoningen overgegaan naar de koopmarkt. Deze cijfers zijn alleen gebaseerd op de woningen die via Pararius worden aangeboden; in werkelijkheid ligt dit aantal waarschijnlijk drie keer zo hoog.”

Factoren achter de trend

De verdere regulering van de huurmarkt door de Nederlandse overheid en de verhoogde belastingdruk zijn belangrijke redenen waarom beleggers ervoor kiezen hun huurwoningen te verkopen. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een aanzienlijke verschuiving van huur- naar koopwoningen, wat de beschikbaarheid van huurwoningen in de vrije sector verder onder druk zet en de prijs opdrijft. Er is tenslotte nog steeds veel vraag naar huurwoningen.

 

Door de daling in het aanbod en de stijgende huurprijzen wordt de huurmarkt steeds krapper, wat het voor huurders moeilijker maakt om geschikte woonruimte te vinden. Het is duidelijk dat de dynamiek op de huurmarkt ingrijpende veranderingen ondergaat, met grote gevolgen voor zowel huurders als verhuurders.

De kansen voor eigenaren en beleggers

Op dit moment zijn er dus veel beleggers die hun woningen te koop aanbieden, wegens bovengenoemde facturen. Echter zien wij ook dat beleggers of eigenaren  juist kansen zien in deze markt. Indien financieel mogelijk worden er kleinere appartementen die los van elkaar niet meer in de vrije sector vallen, samengevoegd tot een groter appartement dat wel in de vrije sector valt. Veel eigenaren zijn bereid om de woningen te verduurzamen en winst te behalen op het energielabel, zodat de woning meer punten krijgt en in de vrije sector verhuurd kan blijven worden.  

Door de aanhoudende krapte op de markt is jouw vrije sector woning straks meer waard. De vraag naar vrije sector huurwoningen neemt niet af, het aanbod wel. Heb je de mogelijkheid om de woning dusdanig te verduurzamen of kleine ingrepen toe te passen zodat jouw woning minstens 187 punten haalt? Dan raden wij zeker aan om dit te doen.


Daarnaast stijgen de prijzen van woningen monteel weer fors, dit jaar gemiddeld 7% en voor volgend jaar is de verwachting dat deze trend zich doorzet met een minimale stijging van 5%. Het aanbod blijft de komende jaren zeer beperkt en de vraag neemt alleen maar toe. Dus als investering biedt vastgoed nog steeds een goed rendement.

 

Woning aankopen voor de verhuur

Feit ligt er dat een woning aankopen voor de verhuur moeilijker is dan 10 jaar geleden. De opkoopbescherming, Wet betaalbare huur en de Wet vaste huurcontracten hebben er in de jaren voor gezorgd dat men geld minder snel belegt in vastgoed. Echter zien wij ook beleggers die deze kansen in de markt benutten om juist een woning als lange termijn belegging aan te kopen. Woningen (vooral eengezinswoningen) met een slecht energielabel worden voor minder verkocht dan een aantal jaar geleden. Heb jij voldoende geld om zo’n woning aan te kopen en het energielabel te verbeteren, dan is dit een heel interessante investering. De woning wordt alleen al door het verduurzamen meer waard en een eengezinswoning met label B valt naar alle waarschijnlijkheid in de vrije sector. En kan dus voor een mooi bedrag verhuurd worden.


Lange termijn visie belangrijk

Wij bespreken met onze klanten dat het belangrijk is om een lange termijnvisie te hebben. Een belegging in vastgoed kent net zo goed pieken en dalen als andere beleggingen. Heb je de mogelijkheid om jouw woning de komende twee, drie jaar aan te houden voor de verhuur? Dan raden we dit zeker aan. De kans is groot dat de Wet betaalbare huur binnen twee tot drie jaar wordt geavaleerd en bijgesteld.

 

Toch tijdelijk kunnen verhuren

Valt jouw woning voor de verhuur nu niet in de vrije sector, maar wil je wel nog blijven verhuren? Voorheen was het mogelijk om een maximaal contract te hanteren, waarbij er een einddatum vast werd gesteld. Sinds 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten ingetreden en is het enkel nog mogelijk om voor een onbepaalde tijd te verhuren. Tenzij je de woning verhuurd aan mensen die onder de uitzonderingen vallen. Aan meerdere klanten hebben wij het voorstel gedaan om de woning aan studenten verhuren, met garantstelling van ouders. Op deze manier kun je nog een maximaal contract aangaan, bijvoorbeeld van twee jaar, en na deze periode bekijken wat je met de woning gaat doen. Daarnaast blijven expats een interessante doelgroep, je kunt namelijk met enige zekerheid stellen dat deze groep tijdelijk in de woning zal verblijven.

Kortom er zijn nog steeds kansen op de markt en mogelijkheden om je woning te blijven verhuren. Dit verschilt natuurlijk per portefeuille en situatie. Wij raden aan om contact op te nemen met een van onze makelaars om door te spreken welke opties je hebt. Wellicht is het niet nodig om de woning meteen te koop te zetten als de huurder opzegt. Weten of dit voor jou geldt? Wij zijn er om je vragen te beantwoorden.

 

Vorige
Vorige

Hoe behoud je je woning in de vrije sector: Tips en strategieën 

Volgende
Volgende

Uitzonderingen op de Wet vaste huurcontracten