Uitzonderingen op de Wet vaste huurcontracten

De Wet vaste huurcontracten, ingegaan per 1 juli 2024, bepaalt dat tijdelijke huurcontracten worden afgeschaft om huurders meer zekerheid te bieden. Echter, voor specifieke doelgroepen, zoals studenten en urgente woningzoekenden, kunnen tijdelijke huurcontracten nog steeds een oplossing bieden. De uitzonderingen hierop zijn vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Uitzonderingen voor Specifieke Doelgroepen

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitzonderingen opgesteld voor doelgroepen waarvoor tijdelijke huurcontracten noodzakelijk blijven. Dit betekent dat tijdelijke verhuur, voor een periode van twee jaar of korter, in bepaalde gevallen mogelijk blijft.

Doelgroepen voor de Uitzonderingen

- Studenten (het overleggen van een geldige studentenpas is verplicht)

- Huurders die tijdelijk elders wonen vanwege dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning

- Urgente woningzoekenden (aangemerkt als urgent door de gemeente)

- Huurders met een tweedekanscontract, bijvoorbeeld na beëindiging van een eerder huurcontract wegens ernstige overlast

- Wezen en nabestaanden

- Gescheiden ouders

- Huurders die werken op de Waddeneilanden

- Vergunninghouders (statushouders) die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting

Deze specifieke uitzonderingen zijn bedoeld om flexibiliteit te bieden in situaties waarin een vast huurcontract niet passend is.

Tussenhuur en de Diplomatenclausule: Tijdelijke Verhuur bij Afwezigheid

Bent je als eigenaar van een woning tijdelijk afwezig vanwege vakantie, werk of studie? Dan kunt kan je jouw woning wel nog tijdelijk verhuren via tussenhuur, ook wel bekend als de diplomatenclausule. Deze regeling zorgt ervoor dat jouw huurder de woning verlaat zodra je terugkeert. Duidelijke afspraken met de huurder zijn hierbij essentieel. Expats maken vaak gebruik van deze regeling, omdat zij regelmatig voor hun werk naar het buitenland moeten verhuizen.

Belangrijke Kenmerken van een Tussenhuurcontract

1. Geen tussentijdse opzegging door huurder

De huurder kan het contract niet tussentijds opzeggen, wat betekent dat de afgesproken huurperiode volledig moet worden uitgediend.

2. Duidelijke afspraken over de huurperiode

Je bepaalt samen met de huurder (of makelaar) de huurperiode. Na afloop van deze periode moet de tijdelijke huurder de woning verlaten. Je dient het huurcontract tijdig op te zeggen, waarbij een opzegtermijn geldt. Deze opzegtermijn is één maand, plus een extra maand voor elk jaar dat de huurder in de woning heeft gewoond, met een maximum van zes maanden.

3. Verplichtingen van de verhuurder

Als verhuurder mag je de huur niet tussentijds stopzetten. Mocht je na het beëindigen van de tussenhuur nog niet terugkeren naar jouw woning, kun je de woning opnieuw tijdelijk verhuren onder dezelfde diplomatenclausule.

4. Verlenging van het huurcontract

Het is mogelijk om het huurcontract voor tussenhuur te verlengen. Hierbij is het belangrijk om een nieuwe, duidelijke einddatum af te spreken met de huurder en dit vast te leggen in een nieuw huurcontract.

 Deze regeling biedt een flexibele oplossing voor verhuurders die tijdelijk afwezig zijn, en zorgt voor duidelijkheid en zekerheid voor beide partijen.

Bovenstaande geldt wel enkel voor jouw eigen woning, niet voor woningen die als belegging zijn aangekocht.

 

 

 

Vorige
Vorige

Scherpe daling in beschikbare vrije sector huurwoningen in Q2 2024; welke kansen biedt dit?

Volgende
Volgende

Huizen blijven stabiele investering